7 simpele manieren om creatief en uniek te blijven

Ben je net als ik iemand die graag creatief bezig is? Zoek je graag naar inspiratie en nieuwe ideeën, maar je weet het soms even niet meer hoe je creatief en geïnspireerd kan blijven? Maak je je weleens zorgen of wat je doet uniek en origineel is?

Volgens mij alle creatieven worstelen op een bepaald moment met een blokkade. Hoe kom je dan weer verder en hoe kan je zorgen dat je geïnspireerd blijft?

inspiratie2

1. Lees boeken en magazines.

Ga op zoek naar boeken en magazines over de onderwerpen die jou interesseren. Fotografie en webdesign zijn mijn passie dus ik investeer graag in boeken en magazines over deze onderwerpen. Ik lees graag over portretfotografie en over wanneer een foto geslaagd is. Magazines zijn ook een uitstekende bron van inspiratie. Ik kijk graag niet alleen naar mooie beelden, maar ook naar het opmaak van een blad, naar de lettertypes, de kleuren en de design.

2. Maak een moodboard.

Verzamel foto’s, citaten, kleuren en materialen die jouw inspireren op een moodboard. Je kunt de inspirerende foto’s uit de magazines knippen of uitprinten van het internet. Je kunt ook de foto’s in een mapje op jouw PC bewaren of Pinterest gaan gebruiken om inspiratie te verzamelen. Op deze manier heb je ook meer inzicht wat je mooi vindt en in welke richting je met jouw eigen werk zou willen gaan.

Zelf vind ik het leuk om 3-4 keer per jaar een moodboard uit de uitgeprinte foto’s aan de muur op te hangen. Ik denk dan aan het seizoen en de styling die daarmee te maken heeft. Ik moet dan heel selectief zijn in mijn keuzes. Andere inspiratie verzamel ik graag op Pinterest. Ik vind het ook heel ontspannend om door al die mooie plaatjes te bladeren.

3. Neem altijd jouw notitieboekje mee.

Zorg dat je pen en papier in jouw tas hebt of een leuke app waar je jouw nieuwe ideeën op kan schrijven. Het is zeker handig als je een blog schrijft. Je kan opeens door iets buiten geïnspireerd worden en je zou dat idee niet willen vergeten. Ik neem altijd een klein notitieboekje mee en ik gebruik ook dagelijks Evernote om mijn ideeën en leuke artikelen in een plek te verzamelen.

4. Ben je fotograaf? Neem dan altijd een camera of tenminste jouw smartphone mee.

Als fotograaf is het zeker verstandig om jouw camera of tenminste jouw smartphone altijd mee te nemen. Je zou het perfect moment, het licht of een idee voor een leuke locatie voor jouw fotoshoot niet willen missen! Gebruik een app zoals Instagram om jouw foto’s leuk effect te geven en online met je vrienden te delen.

5. Blijf in contact met mensen die dezelfde interesses hebben als jij.

Probeer in contact te komen met mensen die dezelfde interesses hebben als jij en die ook creatief bezig zijn. Word lid van een lokale club of een groep op Facebook, Flickr, deviantART, Ravelry of op een andere website. Wees niet bang om jouw werk met andere mensen te delen en om naar kritiek te vragen. In deze groepen kan je veel van elkaar leren en jezelf verder verbeteren.

6. Ervaar iets nieuws.

Luister je altijd naar soul muziek? Probeer een keer jazz. Bezoek een tentoonstelling of kijk naar een leuke film. Ga naar een plaats die je nog nooit eerder hebt bezocht. Op deze manier stimuleer je jouw geest en intellect en het zou je helpen om op nieuwe ideeën te komen.

7. Neem de tijd om over jouw ideeën en creatieve doelen te denken.

Plan een moment voor jezelf om over jouw ideeën en doelen te denken. Het kan ook in de trein zijn onderweg naar je werk. Lees jouw notitieboekje door of kijk even goed naar jouw moodboard en bedenk welke ideeën die je hebt verzameld je uit zou kunnen werken.

Je maak je misschien zorgen of zoeken naar inspiratie niet het kopiëren is van andermans ideeën. Ik geloof dat iedereen uniek is. Jij bent een verzameling van jouw ervaringen, de boeken, de artikelen en de blogs die je leest, de muziek die je luistert, de plekken die je hebt bezocht. Je gebruikt jouw unieke energie in jouw creativiteit.

Toch, doe geen moeite om bijvoorbeeld een foto die je in een magazine of op het internet hebt gezien precies na te maken. Kies beter één element eruit en combineer het me andere elementen uit andere inspiratie bronnen. Op deze manier maak je iets unieks en je kan jouw persoonlijkheid beter uiten.

Ik ben heel benieuwd wat jouw favoriete manieren zijn om creatief en uniek te blijven. Laat het me weten in de reacties!

May your new ideas feel like sunrise – Danielle LaPorte
 


Wil je op de hoogte blijven van mijn blogposts, meld je aan voor de Fabulous VIP mail.
Mijn VIP volgers ontvangen één keer per maand een e-mail met de exclusieve aanbiedingen, de styling tips en het nieuws over de beauty fotoshoots. Lees hier meer over de speciale voordelen voor de VIP volgers.


Fabulous VIP Mail

* verplicht veld